Direct naar navigatie

Houten bord

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Van Schravendijkplein

houten bord

Houten voorwerpen vinden archeologen niet vaak, maar in Vlaardingen wel. Ook dit houten bord uit de middeleeuwen is in de natte bodem goed bewaard gebleven. Door het lange verblijf in de grond is het oorspronkelijke lichte hout volledig donker gekleurd.

Grafelijk hof

De Vlaardingse archeologen konden niet wachten om hier een kijkje in de grond te nemen. Eerder archeologisch en historisch onderzoek aan de Markgraaflaan had immers aangetoond dat op deze locatie ooit het grafelijk hof lag. Over de aanlegdatum van het grafelijke hof bestond echter nog onduidelijkheid.

Historische bronnen

Uit historische bronnen weten we dat graaf Dirk II in 985 het wildernisregaal kreeg van de Duitse keizer Otto III. Dit was het begin van grootschalige ontginningen die plaatsvonden vanuit een centrale hoeve of hof. De archeologen vermoedden daarom dat het grafelijk hof in Vlaardingen kort na 985 was gesticht. Maar is daar ook bewijs voor?

Het vroegste grafelijk hof?

De archeologen besloten daarom de vulling van de gracht nauwkeurig te dateren. De datering bleek inderdaad rond het jaar 1000 uit te komen. Dit zou dan het vroegste grafelijk hof van Holland zijn. Echter… De recente uitwerking van het aardewerk, dat enige jaren op zich liet wachten vanwege andere grootschalige archeologische onderzoeken, geeft een heel andere datering aan. Het aardewerk uit de gracht is veel jonger: eerder 12e eeuw dan 10e eeuw. Een raadsel voor de archeologen! Klopte de eerste datering dan toch niet? Het blijft immers altijd een kansberekening.... De onderzoekers lieten nog meer dateringen doen. Bot, hout en zaden stuurden zij naar het C14-laboratorium. De dateringen van deze natuurlijke materialen bevestigden de eerste datering: het hof moet rond het jaar 1000 zijn aangelegd. Er is dus iets eigenaardigs aan de hand met het aardewerk. De archeologen zetten het onderzoek voort. Wordt dus vervolgd…

Reacties