Direct naar navigatie

Glas

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Bredesteeg/Zomerstraat

glas (ringbeker)

Archeologen vonden deze rijkversierde ringbeker in een beerput uit de 17e eeuw. De ringbeker is omstreeks 1600 in Bohemen geblazen van kleurloos glas.

Keermuur

Toen de bewoners besloten om de kelderruimte te verdiepen, waren de Vlaardingse archeologen erg gelukkig. Dit was een mooie gelegenheid om onderzoek te verrichten.  Buiten het huis, parallel aan de Zomerstraat, troffen de archeologen een stevige muur aan, een zogenoemde keermuur uit de 15e eeuw. De keermuur moest de nederzettingsterp tegen het Maaswater beschermen. In die tijd kwam het Maaswater dikwijls tot aan de kerkheuvel. Historische bronnen berichtten dat een deel van de heuvel letterlijk wegspoelde, inclusief grafkisten uit het kerkhof.

Beerput

Na de bouw van de keermuur was het relatief veilig om aan de zuidzijde van de kerkheuvel te gaan wonen. De vondst van een water- en een beerput illustreren dit. De waterput dateerde uit de 15e - 16e eeuw, maar bleef tot het begin van de vorige eeuw in gebruik.
De vulling van de beerput dateerde uit de late 17e eeuw. Uit deze put komen onder andere enkele opvallende voorwerpen, waaronder een fraai gesneden mesheft, een boetnaald en het luxueus uitgevoerd kelkglas. Daarnaast werd in de beerput ook rijst gevonden, dat geïmporteerd moet zijn uit Azië.

Reacties