Direct naar navigatie

Dolk

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Burgemeester Heusdenslaan

dolk

Amateur-archeologen, onder leiding van de Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek, vonden deze ijzeren dolk tijdens het uitgraven van de woontoren van 'Steenhuizen' in 1965. De kling van de dolk is driehoekig.

Archeologisch onderzoek

De Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek zocht in 1965 de Holiërhoekse polder af naar boerderijlocaties met een middeleeuwse oorsprong. De locatie was in de jaren vijftig al eens ‘gespot’ door amateurarcheologen die er zware bakstenen, zogenoemde kloostermoppen, vonden. En de naam ‘Steenhuizen’ deed vermoeden dat er eens een kasteeltje had gestaan. 

‘Steenhuizen’

De oorsprong van ‘Steenhuizen’ ligt in de late middeleeuwen. Het complex bestond uit een boerderij en een woontoren. Kasteel lijkt misschien een groot woord voor de kleine woontoren van 8 bij 8 m, toch hadden dit soort stevige torentjes wel degelijk een verdedigende functie. Het credo my home is my castle was zeker geen loos begrip in de late middeleeuwen. Rivalen en boeven lagen op de loer. Evenwel was zo’n kasteeltje ook een uiting van prestige. Een edele die mee wilde tellen, liet zo’n torentje bouwen. In de 17e eeuw bouwde men op de fundering een herenhuis. De boerderij was al in de 16e eeuw herbouwd, nadat het oorspronkelijke gebouw door brand was verwoest.

Reacties