Direct naar navigatie

De Geuzen in WOII

'De Geuzen in WOII' - schooljaar 2018-2019

Opnieuw bezochten een kleine 700 basisschoolleerlingen uit groep 7 het Stadsarchief en Streekmuseum Jan Anderson. Zij hadden zich ingeschreven voor het erfgoedproject 'De Geuzen in de Tweede Wereldoorlog'. Hierin staat de eerste verzetsgroep in WO II, De Geuzen centraal. Dat doen we met een doel. We hopen daarmee te bereiken dat iedere Vlaardingse leerling uit groep zeven voortaan op de 13e maart precies weet wat de relatie is tussen de uitreiking van de Geuzenpenning op die dag en De Geuzen.

Facultatief was: introductieles in de klas door de heer Hans Mathijssen van de Stichting Geuzenpenning óf een bezoek onder leiding van mevrouw Hannie Baauw van het ServiceTeam Vlaardingen aan het Geuzenmonument. Hierna nemen de leerlingen ook een kijkje in de cellen onder de trappen van het Oude Stadhuis.

Verwerkingsopdracht: maak een verzetskrant

De verwerkingsopdracht, het maken van een verzetskrant, sluit goed bij De Geuzen aan. Vanaf 15 mei 1940 verspreidde de man van het eerste uur, Bernard IJzerdraat, immers al de eerste 'Geuzenberichten'. Inmiddels hebben de leerlingen van groep 7/8 van Daltonschool De Klinker een boekenbon ontvangen voor het aanleveren van de mooiste verzetskranten.

Lespakket: de volgende pdf-documenten kun je downloaden door erop te klikken:

Verhaal om in de klas voor te lezen 'Verzetsgroep De Geuzen'

Lesbrief  'De Geuzen in WOII' 

Werkblad 'De Geuzen in WOII'

Docentenhandleiding 'De Geuzen in WOII'

Evaluatieformulier 'De Geuzen in WOII'

en tot slot aflevering vijf 'Verraad en verzet’ van de serie '13 in de oorlog'

Extra informatie

Bert Steenhoek heeft zijn jeugdherinneringen aan de oorlogsjaren vastgelegd in een boek, 'Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd'. Zie hiernaast >.

Hier één van de 36 verhalen, Berts herinneringen aan de hongerwinter.

De buitenkant van de Luistervink, Daltonschool De Klinker

Heel leuk: Verzetskrant 'De Luistervink'  is ingezet bij de verkiezing van 'Het (archief-) Stuk van het Jaar' 2016 en won van de 49 inzendingen vanuit het hele land, de tweede prijs!

 

Video's

Het radionieuwsbulletin van 14 mei 1940 (avond)

RTV Rijnmond steekt speciaal voor de meidagen oude radionieuwsbulletins in een nieuw jasje. Dit jaar -2019- is het 79 jaar geleden dat de Duitsers ons land binnenvielen.