Direct naar navigatie

Olieverfschilderij 'Internationaal Hulp-Vischafslag-Gebouw te Vlaardingen. Herinnering aan het oorlogsjaar 1917'

 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Details
 4. Verhalen

Algemeen

Info

In 1917 gaf A. Hoogendijk Jzn. opdracht aan C.A. Bartels om een schilderij te maken van de internationale hulp die dat jaar georganiseerd werd bij het visafslaggebouw in Vlaardingen. Op de voorgrond beelde de schilder kabeljauw, vleet en rog af. Uit de etiketten 'export' en 'algimex' op de vissen blijkt dat deze voor de export bestemd waren. Op de achtergrond zijn de pakhuizen aan de Koningin Wilhelminahaven zichtbaar. Het grote brede pand is van de Doggermaatschappij van de opdrachtgever van het schilderij. In de haven liggen een aantal stoomschepen. Op één van de rompen is nog net 'Holland' te lezen. De Nederlandse vissersschepen voeren in de Eerste Wereldoorlog met deze witte letters op de romp als teken van neutraliteit. Ten tijde van de Eerste Wereldoorlog steeg de vraag naar vis vanuit Duitsland en namen de prijzen explosief toe. De Engelsen waren zich goed bewust van de alsmaar toenemende export van Nederlandse vis naar de oorlogvoerende Duitse soldaten en wilden een gecontroleerde uitvoer. In 1916 werd daartoe een overeenkomst gesloten tussen de Engelse overheid en twee redersorganisaties. Met succes zochten de vishandelaren naar sluipwegen. De Duitsers startten een eigen handelsbureau in Den Haag, de N.V. Algimex (Algemeene Import en Export). De op 1 februari 1917 door de Duitsers verklaarde 'Onbeperkte Duikbotenoorlog' maakte de visserij op de Noordzee nog riskanter dan zij al was. De zeevisserij viel, mede als gevolg van een conflict met de Engelsen, in dat jaar stil.

Reacties

Kaart

Locatie van de afbeelding.

Details

Hier vind je alle specifieke eigenschappen van het object.

Identificatie

Fysieke kenmerken

Vervaardiging / datering

Verhalen

Deze verhalen gaan over dit object.

 1. Visserij

  Visserij

  Wie kent niet het Vlaardingse haringspeldje? Het college reikt dit mooie kleinood uit als ‘pluim op de hoed’, maar het is ook te koop bij VVV Vlaardingen. Een zilverkleurig visje is het symbool van de stad geworden. Niet verwonderlijk, want Vlaardingen en vis werden eeuwenlang in één adem genoemd.

 2.  
 3. De Noodvischhal aan de Koningin Wilhelminahaven, 1917

  De Noodvischhal aan de Koningin Wilhelminahaven, 1917

  Hoewel Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal was, heeft die oorlog uiteraard veel invloed gehad in die tijd. Zo ook op de visserij. Door de oorlog en het bijbehorende gevaar op zee steeg de prijs van vis explosief. In die tijd was er aan de Koningin Wilhelminahaven een noodvishal. Hier werd vis verkocht om onder andere geëxporteerd te worden naar Duitsland. In opdracht van de Doggermaatschappij A. Hoogendijk Jzn maakte C.A. Bartels dit schilderij van deze noodvishal.

 4.