Direct naar navigatie

Gezichtsreconstructie van een man

 1. Algemeen
 2. Details
 3. Verhalen

Algemeen

Info

Gezichtsreconstructie van een man die in de elfde eeuw was begraven in een boomstamkist. Zijn graf werd in 2002 door het Vlaardings Archeologisch Kantoor ontdekt op de locatie 'Gat in de Markt'. De gezichtsreconstructie is in 2002 gemaakt door archeoloog/fysisch antropoloog Maja D'Hollosy. Op basis van de schedel maakte zij volgens de forensische methode een reconstructie van het gezicht in klei. Daarna volgde deze reconstructie van houdbare kunststof, die ze realistisch afgewerkte met glazen ogen, huidstructuur- en kleur, wimpers, wenkbrauwen en haar. Typisch aan het gezicht is de vooruitstekende kin: de man zal een markant persoon zijn geweest.

Reacties

Kaart

Locatie van de afbeelding.

Details

Hier vind je alle specifieke eigenschappen van het object.

Identificatie

Fysieke kenmerken

Vervaardiging / datering

Verhalen

Deze verhalen gaan over dit object.

 1. Booronderzoek Stadshart

  Booronderzoek Stadshart

  Op ruim zestig plekken in het Vlaardingse stadshart hebben archeologen in 2011 boringen gezet. Dit onderzoek startte eind februari 2011 en duurde drie weken. De boorkernen leverden informatie op over dertien eeuwen bewoningsgeschiedenis en oudere bewoning. Het doel was ook om de bodem goed in kaart te brengen om richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor archeologievriendelijk bouwen.

 2.  
 3. Vlaardingse gezichten

  Vlaardingse gezichten

  Een schedel is een intrigerend ding. Die holle oogkassen, die brede grijns. Het heeft wel iets weg van een gezicht, maar een voorstelling van hoe de persoon er in leven uit heeft gezien, is lastig te maken.

 4.  
 5. Gezichtsreconstructie boomstamkistman

  Gezichtsreconstructie boomstamkistman

  In 2002 werden bij opgravingen op de Markt in Vlaardingen (het zogenaamde Gat in de Markt) een aantal graven uit de 1e helft van de 11e eeuw blootgelegd. De lichamen waren begraven in eenvoudige houten kisten van oud scheepshout. Eén was er echter begraven in een uitgeholde boomstam: de 'boomstamkistman', een man van tussen de 50 en 60 jaar oud. Het skelet was nog in dermate goede conditie dat het gezicht van deze man gereconstrueerd kon worden met behulp van de modernste forensische methoden. Dit is nu één van de topstukken in Museum Vlaardingen.

 6.