Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Zwarte Paard/Kortedijk (1987-2001)

Vondsten opgraving Zwarte Paard/Kortedijk (1987-2001)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Onderzoeken
 4. Verhalen
 5. Publicaties

Algemeen

Info

In 1987 worden verschillende panden aan de Kortedijk, ten noorden van Vlaardinger Driesluizen gesloopt. Eén van deze panden is herberg 'Het Zwarte Paard'. Reeds in 1671 was er daar sprake van een 'stallinghe' of uitspanningsplaats voor paarden. In 1718 wordt 'Het Zwarte Paard' voor het eerst in de historische bronnen vermeld en halverwege de achttiende eeuw werd het pand zeker al als herberg gebruikt. Op 17e-eeuwse kaarten is te zien dat er eveneens verschillende huisjes langs de Kortedijk stonden, waarvan de laatste ook in 1987 is afgebroken. Het terrein dat door deze werkzaamheden vrij kwam, bood de archeologen de mogelijkheid om de geschiedenis van deze plek verder te onderzoeken. Uiteindelijk vonden er drie opgegravingen plaats. Kort na de sloop onderzocht Helinium de ondergrond al door middel van een proefsleuf. Vervolgens vond er in 1999 een archeologisch onderzoek plaats in de zone langs het Buizengat en in 2001 werd de locatie van de panden opgegraven.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

 

 

 

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Herberg 'Het Zwarte Paard'

  Herberg 'Het Zwarte Paard'

  Aan de Kortedijk, ongeveer ter hoogte van de huidige woningen aan de ‘Werf van Pronk’, stond ooit een herberg met de naam ‘Het Zwarte Paard’. Gedurende een paar eeuwen was deze plek dé ontmoetingsplaats voor reizigers, boeren en andere burgers uit Vlaardingen en verre omgeving. De geschiedenis van deze herberg is verre van saai……

   
 2. Arm of Rijk: voedsel bereiden

  Arm of Rijk: voedsel bereiden

  Klagen over het weer doen we allemaal. Vooral als het journaal het weer eens mis heeft en we door een koude plensbui fietsen op een toch "echt onbewolkte en warme" dag. Gelukkig kunnen we thuis met een bord Babi Pangang van de afhaalchinees voor de TV kruipen. Dit was vroeger wel anders.

   
 3. Bord

  Bord

  Locatie stoeptegel met QR-code: Kortedijk (Zwarte Paard)

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Archeologisch onderzoek aan de Kortedijk (Vlaardingen).

Archeologische opgravingen Kortedijk. Had Vlaardingen toch poortgebouwen?

Boomerang: Archeologische Nieuwsbrief Gemeente Vlaardingen