Direct naar navigatie

Vondsten waarneming Krabbeplas/Surfpad (1990)

Vondsten waarneming Krabbeplas/Surfpad (1990)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

Op 28 juli 1990 groeven twee spelende kinderen de oever van de Surfplas wat af om hun bootje te water te laten. Alle troep die in de weg lag, zoals een paar botten, gooiden ze in het water. Alles ging prima tot het moment dat ze een schedel vonden…van een mens! Was er een moord gepleegd bij de Krabbeplas? Het onderzoek door het Gerechtelijk Laboratorium wees uit dat de menselijke resten al meer dan 20 jaar oud waren. Als het ging om een moord, was die al verjaard. Voor de politie was dat niet interessant en archeologen gingen zich met de botten bezig houden. Een specialist onderzocht het skelet en er werd een C14-datering gedaan om te bepalen hoe oud de resten waren. De specialisten ontdekten dat deze persoon inderdaad al héél lang dood was. Het skelet was circa 3300 jaar oud! Daarmee was en is deze man nog steeds de oudste ‘Vlaardinger’ die we kennen.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Vlaardingse gezichten

  Vlaardingse gezichten

  Een schedel is een intrigerend ding. Die holle oogkassen, die brede grijns. Het heeft wel iets weg van een gezicht, maar een voorstelling van hoe de persoon er in leven uit heeft gezien, is lastig te maken.

   
 2. De prehistorie in Zuid-Holland

  De prehistorie in Zuid-Holland

  Ongeveer 7.000 jaar geleden vormden de zee, de wind en de rivieren het landschap van de provincie Zuid-Holland. De mens zag al snel de potentie van het kust- en deltagebied en vestigde er zich om te jagen, vissen en voedsel te verzamelen.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Een menselijk skelet uit Vlaardingen-West. Bronstijdbewoning in het veengebied?