Direct naar navigatie

Vondsten niet-archeologische graafwerken Stadskantoor/Waalstraat (1977)

 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen

Algemeen

Info

Eind jaren '70 vond de bouw plaats van het Stadskantoor aan Westnieuwland. In de jaren daarvoor waren de 17e-eeuwse huisjes langs de Paterstraat en Waalstraat al gesloopt om plaats te maken. De grote en diepe kelder van het nieuwe kantoor bedreigde en vernielde uiteindelijk ook de overblijfselen van een verder verleden. De locatie ligt immers aan de rand van de oude middeleeuwse nederzetting en in de 16e eeuw behoorde de grond tot het Tertiarissen-klooster aan de Waalstraat. Uit historische teksten en kaarten is bekend dat in dit gedeelte het Paterhuis en de kloosterkerk lagen. Tijdens de graafwerken waren er geen archeologen of amateur-archeologen aanwezig. Zo is het verleden van dit stukje Vlaardingen zonder verdere documentatie weggegraven en verloren gegaan. Wel weten we van mensen die aanwezig waren bij de werkzaamheden dat verschillende oude grafkisten zijn geruimd. Dit is niet zo vreemd, gezien het feit dat men vroeger de doden bijzetten in of rond de (klooster)kerk.

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Van secretariegebouw tot stadskantoor

  Van secretariegebouw tot stadskantoor

  We gaan terug naar de jaren ’60. Vlaardingen groeit explosief. Het aantal ambtenaren neemt toe. Kortom, het Stadhuis aan de Markt barst uit zijn voegen. De noodgedwongen exodus van gemeentelijke diensten begint met het vertrek van Bureau Huisvesting naar de Hoogstraat. De afdelingen onderwijs en personeelszaken volgen. Zij worden gehuisvest in een pand aan de Markt. Het Sportbureau verhuist naar de Hofsingel en het Voorlichtingsbureau krijgt een plek op het Veerplein. Iedereen is het erover eens, er moet nieuwbouw komen.

   
 2. Archeologisch onderzoek op Westnieuwland

  Archeologisch onderzoek op Westnieuwland

  2013 was het jaar van de metamorphose van het stadskantoor van Vlaardingen. Het oude pand uit de jaren '70 veranderde in een modern, energiezuinig kantoor, waar ambtenaren in de lichte publiekshal zorgen voor een warm welkom. Bij de bouw van de hal nam de gemeente een kijkje in het verleden...

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.