Direct naar navigatie

Vondsten proefsleuvenonderzoek Hoogstraat (1984)

Vondsten proefsleuvenonderzoek Hoogstraat (1984)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen

Algemeen

Info

In 1984 legde de Archeologische Werkgroep Helinium een proefsleuf aan direct achter het pand waar Vellekoop's Kaashandel gevestigd was (Hoogstraat 118/120). De amateur-archeologen troffen daarbij de vulling van de Joksloot aan. Deze sloot liep parallel aan de Hoogstraat, langs de voet van de dijk, en werd in verschillende fasen dichtgegooid. Volgens archiefstukken was dit gedeelte van de Joksloot tussen 1730 en 1740 gedempt. Het materiaal dat de Heliniumleden verzamelden, bevestigde deze datering. Verschillende vondsten zijn opgenomen in de archeologische collectie van de gemeente, een deel bleef particulier bezit.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Booronderzoek Stadshart

  Booronderzoek Stadshart

  Op ruim zestig plekken in het Vlaardingse stadshart hebben archeologen in 2011 boringen gezet. Dit onderzoek startte eind februari 2011 en duurde drie weken. De boorkernen leverden informatie op over dertien eeuwen bewoningsgeschiedenis en oudere bewoning. Het doel was ook om de bodem goed in kaart te brengen om richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor archeologievriendelijk bouwen.

   
 2. Het archeologische verhaal van de Hoogstraat

  Het archeologische verhaal van de Hoogstraat

  De geschiedenis van de Hoogstraat gaat ver terug en is deels bepaald door haar gunstige ligging in een voortdurend veranderend landschap. Archeologisch onderzoek in de binnenstad stelt ons in staat het ontstaan van deze ‘oudste’ Vlaardingse straat te reconstrueren.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.