Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Vergulde Hand V9/Maassluissedijk (2005)

Vondsten opgraving Vergulde Hand V9/Maassluissedijk (2005)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

In het noordoosten van de Vergulde Hand-West ligt vondstzone 9, een terrein van circa 8.991 m² groot. In deze vondstzone troffen de archeologen in 2005 onder andere resten aan van drie woonstalhuizen, vijf spiekers, een schuur, een heining en zeven takkenpaden uit de midden-/late ijzertijd. De structuren waren zo goed bewaard dat hier de relatie tussen huis en erf onderzocht kon worden. Tijdens de opgraving kwam ook een serie staken en stijlen uit de 1e eeuw na Chr. aan het licht. De palen stonden dicht bij de oevers van een kreek, waarin handgevormd aardewerk uit de Romeinse tijd is aangetroffen.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. De Vergulde Hand in de Midden-IJzertijd

  De Vergulde Hand in de Midden-IJzertijd

  Ulco Glimmerveen maakte in opdracht van het Vlaardings Archeologisch Kantoor een impressie van de bewoning en het landschap aan het einde van de Midden-IJzertijd (circa 250 voor Chr.) op de locatie die we nu kennen als ‘De Vergulde Hand’.

   
 2. Nederzettingsmodel getoetst aan De Vergulde Hand-West

  Nederzettingsmodel getoetst aan De Vergulde Hand-West

  Wetenschappers gebruiken in hun onderzoek vaak een model. In het model is de kennis van voorgaand onderzoek samengevat. Het model geeft weer wat de onderzoekers verwachten. Het model helpt ook om de nieuw verkregen onderzoeksresultaten te interpreteren. Ook in het archeologisch onderzoek op locatie De Vergulde Hand-West is een model gebruikt: het nederzettingsmodel.

   
 3. De prehistorie in Zuid-Holland

  De prehistorie in Zuid-Holland

  Ongeveer 7.000 jaar geleden vormden de zee, de wind en de rivieren het landschap van de provincie Zuid-Holland. De mens zag al snel de potentie van het kust- en deltagebied en vestigde er zich om te jagen, vissen en voedsel te verzamelen.

   
 4. Mooie potten dankzij restauratie

  Mooie potten dankzij restauratie

  In 2012 restaureerde Karin van den Berg (KOBALT Museale producten en diensten) vijf potten voor de tentoonstelling ‘IJzertijd Kano’ in het Archeologiehuis Zuid-Holland. Haar werk leverde enkele onverwachte pareltjes op…

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Vlaardingen - De Vergulde Hand-West (RAM 200)