Direct naar navigatie

Vondsten opgraving motte Joffer Aechtenwoning/Prinses Beatrixlaan (1965)

Vondsten opgraving motte Joffer Aechtenwoning/Prinses Beatrixlaan (1965)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

In het verleden lag er ter hoogte van de Prinses Beatrixlaan een rechthoekig terrein van ongeveer 50 x 70 m, dat bekend stond onder de naam Joffer Aechtenwoning. Een oprijlaan vormde de verbinding tussen het complex en de ‘Holierhoekse wegh’ oftewel de Holyweg. Op een kaart van Jan Jansz Potter uit 1572 staan op het terrein twee gebouwen en twee hooimijten afgebeeld. Eén van deze gebouwen valt op door de toren aan de noordzijde van het gebouw. Op de kaart van Cruquius uit 1712 is de oude boerderij vervangen door een L-vormig model. De aanleg van de stadswijk Holy in de jaren ’60 vormde de aanleiding voor een opgraving ter plaatse van de Joffer Aechtenwoning. Op het terrein, aan het einde van de oude oprijlaan, trof dhr. C. Hoek in 1965 de restanten van een rechthoekige structuur aan. Enkele funderingsfragmenten en uitbraaksporen vormden samen het grondplan van een toren van ongeveer 6,85 bij 8,5 m. De muren waren 1,5 m dik geweest en voor de fundering was gebruik gemaakt van spaarbogen en van massieve muurconstructies. De toren lag in/op de flank van een heuvel, waarvan de top in de negentiende eeuw was weggegraven. Aan de voet van de heuvel lag een gracht en een muurfragment deed vermoeden dat de top ooit beschermd was door een ringmuur. Deze verdedigbare heuvel, ook bekend als een motte, is vermoedelijk in de dertiende eeuw opgericht. De toren dateerde uit dezelfde eeuw. Scherven in de uitbraaksporen toonden aan dat de structuur in de tweede helft van de zestiende eeuw werd vernield. In 1967 volgde een tweede opgraving ten noordwesten van de motte. Daarbij zijn de resten gevonden van een houten boerderij uit het einde van de elfde eeuw – het begin van de twaalfde eeuw. De voorloper van de boerderijen op de historische kaarten was gevonden.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Holywijk

  Holywijk

  De geschiedenis van de wijk Holy is nauw verbonden met de geschiedenis van de voormalige heerlijkheid en ridderhofstad Holy. De ridderhofstad, gelegen aan de Holyweg in de Holiërhoekse en Zouteveense polder onder Vlaardinger-Ambacht, was het centrum van de heerlijkheid.

   
 2. Holy op de Archeologische Monumentenkaart

  Holy op de Archeologische Monumentenkaart

  Het Centraal Monumentenarchief (CAM), dat beheerd wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), bevat een overzicht van archeologisch waardevolle terreinen. Deze terreinen zijn weergegeven op de Archeologische Monumentenkaart (AMK). In Holy toont de kaart twaalf terreinen met een hoge archeologische waarde en één terrein met een zeer hoge archeologische waarde.

   
 3. Arm of Rijk: aan tafel

  Arm of Rijk: aan tafel

  Mooie en dure spullen lijken altijd producten voor de rijken geweest te zijn. Zij wilden zich niet alleen van de armen onderscheiden, maar ook binnen hun eigen groep moesten ze laten zien hoe belangrijk en smaakvol ze wel niet waren. Dit deden ze onder andere door het materiaal waaruit hun gebruiksvoorwerpen werden gemaakt.

   
 4. Grape

  Grape

  Locatie stoeptegel met QR-code: Prinses Beatrixstraat

   
 5. De Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek in Vlaardingen

  De Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek in Vlaardingen

  In maart 2013 overleed oud-stadsarcheoloog van Rotterdam, de heer Hoek, op 88-jarige leeftijd. Hij was de eerste gemeentelijke archeoloog van Nederland. Zijn pionierswerk heeft niet alleen Rotterdam het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de gemeentewerken Rotterdam (BOOR) opgeleverd, maar diende ook als voorbeeld voor veel andere gemeentes. Ook voor de gemeente Vlaardingen heeft Hoek veel betekend.

   
 6. Arm of Rijk: wonen

  Arm of Rijk: wonen

  Wat voor daken liggen er op de villa’s in Wassenaar? Een rieten dak lijkt tegenwoordig wel het summum van rijkdom te zijn. Ongelooflijk duur om te bouwen en te onderhouden! Maar zou een Romeinse soldaat ook denken zoals wij?

   
 7. Speelkasteel Holy

  Speelkasteel Holy

  Bij de woonwijk Park Hoog Lede staat een kasteel: een speelkasteel. Ridders en jonkvrouwen kunnen hier klimmen en klauteren in de speeltoestellen. Het is een fijne speeltuin, met een supersnelle kabelbaan, spannende paadjes en uitdagende klimrekken. Wat je ook ziet, is een ruïne… Hier stond vroeger een echt kasteel, en in dat kasteel woonde een ridder.

   
 8. Kastelen in Vlaardingen

  Kastelen in Vlaardingen

  Neem een kasteel in gedachte. Negen tegen tien dat je een bouwwerk voor je ziet met vier torens, vier muren, en een ophaalbrug. Zet dat beeld maar weer uit je hoofd, want dit verhaal gaat over de Vlaardingse kastelen. Kastelen in onze stad? Jazeker, in Vlaardingen hebben kastelen gestaan. Geen grote weliswaar, maar wel degelijk echte kastelen.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Rapport betreffende de werkzaamheden, verricht in het derde kwartaal van 1965 door de afdeling Oudheidkundig Onderzoek van de dienst Gemeentewerken Rotterdam

De "Juffrou Aechten woninge in Delflant"

Oudheidkundig Bodemonderzoek te Rotterdam en omgeving in 1965

Oudheidkundig onderzoek van de dienst van Gemeentewerken Rotterdam