Direct naar navigatie

Duiker

Duiker
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Details
 4. Verhalen
 5. Publicaties

Algemeen

Info

Bij de aanleg van een duikerbrug op het bedrijventerrein Hoogstad troffen archeologen in 1996 een Romeinse dam aan. De structuur was aangelegd tussen 120-175 na Chr.. Net in het verlengde van de moderne duiker lag een Romeinse voorganger. Nadat deze duiker in 2000 was geconserveerd en zijn oorspronkelijke vorm had teruggekregen, bleek dat men gebruik had gemaakt van een afgedankte kano. De kano was vervaardigd uit een gekliefde els met een diameter van 60 cm. Het vaartuig moet ooit meer dan 5 m lang zijn geweest. Toen de kano in onbruik raakte, verwerkte men het vaartuig in de duiker. Een deel van de opgaande wand van de kano was afgebroken, waarna er om de 80 tot 100 cm U-vormige uithollingen werden aangebracht. In deze openingen lagen elzenhouten balkjes. De balken ondersteunden een eiken plank die de kano afdekte. De koker die ontstond, omwikkelde men vervolgens met rietpakketten. De kano werd zo omgevormd tot een watervoerende duiker. Sinds 2001 is de kano/ duiker opgenomen in de expositie van het Keringhuis - Publiekscentrum Water in Zuid-Holland (Hoek van Holland). De Vlaardingse vondst is een mooi staaltje watermanagement en een prachtig voorbeeld van de eeuwige strijd die de deltabewoners voeren tegen het water.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het object is gevonden.

Details

Hier vind je alle specifieke eigenschappen van het object.

Identificatie

Fysieke kenmerken

Vervaardiging / datering

Vondstomstandigheden

Verhalen

Deze verhalen gaan over dit object.

 1. Een duiker gemaakt van een oude boomstamkano

  Een duiker gemaakt van een oude boomstamkano

  Bij het sluitstuk van de Deltawerken is ook één van de oudste deltawerken van West-Europa te zien. Het Keringhuis, dat bij de Maeslantkering in Hoek van Holland staat, stelt een houten koker tentoon. Deze zogeheten duiker dateert uit de Romeinse Tijd. De duiker is gemaakt van een oude boomstamkano. Archeologen ontdekten het object in 1996 op het bedrijventerrein Hoogstad in Vlaardingen.

   
 2. Kanovereniging Natsec

  Kanovereniging Natsec

  De geschiedenis van de kanovereniging Natsec in Vlaardingen begint in 1980. Dan organiseert het Gemeentelijk Sportbureau een aantal cursussen kanovaren. Dit omdat de overheid het sporten wil bevorderen en daarmee de gezondheid van de burgers. Een aantal cursisten richt in 1981 een vereniging op. Deze heet Natsec. De naam ( in de Eskimo-taal) verwijst naar zeehond. Vanaf de oprichting groeit het aantal leden snel to ca 200.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties die gerelateerd zijn aan dit object.