Vondsten opgraving Het Hof/Hoflaan (2004)

Algemeen
Info
Van circa 1627 tot 1830 lag er aan de westzijde van de Hoflaan een buitenplaats van de ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. De beroemdste eigenaar was zonder twijfel Wilhem van Ruytenburgh. In de 19e eeuw werd de buitenplaats verkocht en na grondige sloopwerken, verrees er een gasfabriek. In de 20e eeuw werd de fabriek vervangen door een gemeentegebouw. Vandaag de dag parkeren Vlaardingers en bezoekers hun auto’s op het terrein. Toen archeologen in het najaar van 2004 een opgraving startten op deze locatie, wisten ze niet wat er nog bewaard was gebleven in de ondergrond. Het hoofdgebouw van de buitenplaats bleek maar weinig verstoord door latere bouwwerkzaamheden. Van het 16 bij 16 m grote huis bleven de funderingen bewaard, twee waterkelders, enkele waterputten, een beerput en een voorraadkelder met een mooie tegelvloer. Onder het hoofdgebouw vonden de archeologen wat resten van een 16e-eeuwse boerderij, die ook op historische kaarten staat afgebeeld. De bijgebouwen van de buitenplaats waren zwaar verstoord bij de bouw van de gasfabriek en het latere gemeentegebouw. Dankzij een grondig historisch onderzoek konden de fragmentarische overblijfselen geïnterpreteerd worden. Het Hof kende twee bijgebouwen die elkaar opvolgden in de tijd. Ten noorden van het oudste bijgebouw lag een grote afvalkuil die in de eerste helft van de 17e eeuw in gebruik was. In de loop van de 18e eeuw breidde men het gebouw nog uit, maar in 1790 besloot men het volledig te vervangen. De onderzoekers vonden slechts een paar kleine muurfragmenten van dit ooit majestueuze bouwwerk. De resten van de bijgebouwen waren niet behoudenswaardig, maar die van het hoofdgebouw wel. De funderingen en kelders zijn na afloop van het onderzoek direct afgedekt met schoon zand en liggen nog altijd onder het parkeerterrein. Tijdens het archeologisch onderzoek zijn ook twee fasen van een oost - west georiënteerde waterloop gedocumenteerd. De oudste fase raakte in onbruik voor het begin van de 17e eeuw. Op historische kaarten is te zien dat de aangetroffen waterloop het Oostelijke Spuiwater moet zijn.
Foto's
Video's
De ambachtsheren en 't Hof van Vlaardingen
Oud-VlaardingenTV belicht de geschiedenis van 't Hof en dat van zijn oorspronkelijke bewoners, de ambachtsheren van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht.
Kaart
Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.
Onderzoek
Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.
Verhalen
Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.
-
Buizengat
Om het Buizengat heen staan tegenwoordig luxueuze, gloednieuwe woningen, erover ligt een voetgangers- en fietsbrug. Vroeger waren er onder andere rondom scheepswerven gevestigd en vermaakten de Ambachtsheren van Vlaardingen zich er in hun riante buitenplaats aan de Hoflaan.
-
Wilhem van Ruytenburch
Wilhem is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Nooit van gehoord? Toch is hij beroemd, misschien niet van naam maar van gezicht. Wilhem van Ruytenburch is de ‘man in het geel’ op het schilderij ‘Korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq' of kortweg de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Wat deed hij in Vlaardingen?
-
Tijd van regenten en vorsten 1600-1700
Deze periode noemt men ook wel de 'Gouden Eeuw'. Een eeuw van voorspoed en bloei van zowel handel als cultuur. In 1648 komt er een einde aan een oorlog die buiten het Twaalfjarig Bestand, tachtig jaar duurde. De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) worden opgericht. Wetenschap en schilderkunst floreren. Is deze welvaart ook in Vlaardingen merkbaar?
-
Oostwijk
Eén van de eerste huizen die in de ten oosten van de haven gelegen polder gebouwd werden, was het huis van de Ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Het huidige stadspark Het Hof was ooit de tuin van deze buitenplaats.
-
Arm of Rijk: voedsel bereiden
Klagen over het weer doen we allemaal. Vooral als het journaal het weer eens mis heeft en we door een koude plensbui fietsen op een toch "echt onbewolkte en warme" dag. Gelukkig kunnen we thuis met een bord Babi Pangang van de afhaalchinees voor de TV kruipen. Dit was vroeger wel anders.
-
Oesters
Locatie stoeptegel met QR-code: Spuibrug
Publicaties
Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.