Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Gat in de Markt/ Markt (2001-2002)

Vondsten opgraving Gat in de Markt/ Markt (2001-2002)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

Van december 2001 tot maart 2002 heeft in het oude centrum van Vlaardingen een opgraving plaatsgevonden die de naam 'Gat in de Markt' kreeg. De opgravingslocatie ligt aan de rand van de markt rond de Grote Kerk, op de plek waar de dijk die Vlaardingen in het verleden moest beschermen tegen het wassende water van de Oude Maas, aansluit op de nederzettingsterp. De opgraving vond plaats in het kader van de bouw van zeven stadswoningen aan de Maassluissedijk. Tijdens de opgraving werd een deel van de 15e-eeuwse keermuur en een deel van een 11e-eeuws kerkhof gevonden. In totaal legden de archeologen 45 graven vrij. Deze middeleeuwers waren bijgezet aan de rand van een grafveld, waarvan de kern gezocht moet worden onder de huidige Grote Kerk.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Markt

  Markt

  Oorspronkelijk is de Markt een verbreding van de hoge Maasdijk, die bij de Hoogstraat op de Markt komt en aan de andere kant verder gaat als de Maassluissedijk. Vroeger heette de Markt ook wel 'Marktveld', 'Kerkhof' en 'Omring'. Centraal staat de Grote Kerk.

   
 2. Booronderzoek Stadshart

  Booronderzoek Stadshart

  Op ruim zestig plekken in het Vlaardingse stadshart hebben archeologen in 2011 boringen gezet. Dit onderzoek startte eind februari 2011 en duurde drie weken. De boorkernen leverden informatie op over dertien eeuwen bewoningsgeschiedenis en oudere bewoning. Het doel was ook om de bodem goed in kaart te brengen om richtlijnen te kunnen ontwikkelen voor archeologievriendelijk bouwen.

   
 3. Vlaardingse gezichten

  Vlaardingse gezichten

  Een schedel is een intrigerend ding. Die holle oogkassen, die brede grijns. Het heeft wel iets weg van een gezicht, maar een voorstelling van hoe de persoon er in leven uit heeft gezien, is lastig te maken.

   
 4. Schelp

  Schelp

  Locatie stoeptegel met QR-code: Maassluissedijk

   
 5. Sociologisch onderzoek naar de Oer-Vlaardinger

  Sociologisch onderzoek naar de Oer-Vlaardinger

  Het verhaal van de Oer-Vlaardinger blijft tot de verbeelding spreken. In 2012 studeerde Martine de Rooij aan de Universiteit van Amsterdam af als socioloog met een scriptie getiteld ‘Oer-Vlaardinger & Oer-Vlaardinger, genetica in de stad’, die met een 9 werd bekroond.

   
 6. Wat skeletten vertellen

  Wat skeletten vertellen

  In 2005 kopte de Spits 'Vlaardingers waren dik en gewelddadig'. Deze provocerende titel verwees gelukkig niet naar de huidige bewoners, maar naar mensen die hier 1.000 jaar geleden leefden. Het onderzoek van tientallen skeletten bood een interessante kijk op het leven van deze verre voorouders.

   
 7. Een 'luchtfoto' van Vlaardingen in de elfde eeuw

  Een 'luchtfoto' van Vlaardingen in de elfde eeuw

  Hoe Vlaardingen in de middeleeuwen er uitzag is moeilijk te zeggen. Kaartmateriaal uit deze periode is niet voorhanden. Om toch in een beeld te voorzien maakte Olaf Odé op basis van de veronderstellingen van archeologen van het Vlaardings Archeologisch Kantoor een reconstructie in de vorm van een ‘luchtfoto’. Hierop is de nederzetting Flardinga te zien gelegen in het 11e-eeuwse landschap.

   
 8. Gezichtsreconstructie boomstamkistman

  Gezichtsreconstructie boomstamkistman

  In 2002 werden bij opgravingen op de Markt in Vlaardingen (het zogenaamde Gat in de Markt) een aantal graven uit de 1e helft van de 11e eeuw blootgelegd. De lichamen waren begraven in eenvoudige houten kisten van oud scheepshout. Eén was er echter begraven in een uitgeholde boomstam: de 'boomstamkistman', een man van tussen de 50 en 60 jaar oud. Het skelet was nog in dermate goede conditie dat het gezicht van deze man gereconstrueerd kon worden met behulp van de modernste forensische methoden. Dit is nu één van de topstukken in Museum Vlaardingen.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

VLAK-verslag 15.1, 'Gat in de Markt' [01.101]

VLAK-verslag 15.2, 'Gat in de Markt' [01.101] : Houtgebruik in 11e-eeuwse graven

VLAK-verslag 15.3, 'Gat in de Markt' [01.101] : Het menselijk botmateriaal uit de periode 1000-1050

VLAK-verslag 15.4, 'Gat in de Markt' [01.101] : Het botanisch onderzoek

VLAK-verslag 15.5, 'Gat in de Markt' [0]1.101, Het dierlijk botmateriaal

VLAK-verslag 15.7, 'Gat in de Markt' [01.101] : Het tufsteenonderzoek

Opgravingen bij het Gat in de Markt

Verslag van onderzoek rond het project 'Gat in de Markt'