Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Fonotheek/Hoogstraat (1990-1994)

Vondsten opgraving Fonotheek/Hoogstraat (1990-1994)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

In 1990 voerde de archeologische werkgroep 'Helinium' gedurende enkele maanden een onderzoek uit op de hoek van de Peperstraat en de Hoogstraat. De locatie stond bekend als de 'Fonotheek', naar de zaak die hier jaren langspeelplaten verhuurde en onlangs was gesloopt. De onderzoekers groeven meer dan 5 meter diep. Ze slaagden erin om met beperkte middelen en op een kleine oppervlakte een grote hoeveelheid informatie te vergaren over het Vlaardingse verleden. Op het diepste niveau troffen ze een oude oeverwal aan. Een dikke laag met vondsten toonde aan dat hier mensen woonden vanaf de 7e - 8e eeuw. In de 11e eeuw gingen de bewoners hun erven ophogen. Dit gebeurde door dikke pakketten huisafval op te brengen. Houten huizen werden vervangen door nieuwe houtbouw en steeds opnieuw werd de boel opgehoogd. Door de eeuwen heen gingen de mensen dus steeds 'hoger' wonen. Vanaf de late 13e eeuw ging men stenen huizen bouwen. Afval gooide men in kuilen en op het erf. De onderzoekers vonden in totaal vier steenbouwfasen en talrijke afvalkuilen. Eén van deze kuilen was in de 14e eeuw gevuld met huisraad en puin van een afgebrand huis. Het zal wel niet de bedoeling zijn geweest om ook de gouden munt weg te gooien die tussen het puin lag. Uiteindelijk ontstond door meer dan twaalf eeuwen bewoning en ophogingen de Vlaardingse terp zoals wij die nu kennen. In 1994 onderzocht Helinium nog een nieuwe strook grond ten zuiden van hun opgravingsterrein uit 1990. Daarbij konden ze de bewoning vanaf de 16e eeuw in kaart brengen. Tijdens dit laatste onderzoek troffen ze ook een 18e-eeuwse beerput aan die talrijke vondsten bevatte.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Het archeologische verhaal van de Hoogstraat

  Het archeologische verhaal van de Hoogstraat

  De geschiedenis van de Hoogstraat gaat ver terug en is deels bepaald door haar gunstige ligging in een voortdurend veranderend landschap. Archeologisch onderzoek in de binnenstad stelt ons in staat het ontstaan van deze ‘oudste’ Vlaardingse straat te reconstrueren.

   
 2. Arm of Rijk: voedsel bereiden

  Arm of Rijk: voedsel bereiden

  Klagen over het weer doen we allemaal. Vooral als het journaal het weer eens mis heeft en we door een koude plensbui fietsen op een toch "echt onbewolkte en warme" dag. Gelukkig kunnen we thuis met een bord Babi Pangang van de afhaalchinees voor de TV kruipen. Dit was vroeger wel anders.

   
 3. Arm of Rijk: aan tafel

  Arm of Rijk: aan tafel

  Mooie en dure spullen lijken altijd producten voor de rijken geweest te zijn. Zij wilden zich niet alleen van de armen onderscheiden, maar ook binnen hun eigen groep moesten ze laten zien hoe belangrijk en smaakvol ze wel niet waren. Dit deden ze onder andere door het materiaal waaruit hun gebruiksvoorwerpen werden gemaakt.

   
 4. Helinium een begrip in de archeologie

  Helinium een begrip in de archeologie

  Al sinds 1958 zet de archeologische vereniging Helinium zich met hart en ziel in voor het archeologisch erfgoed van Vlaardingen en omstreken. De leden hebben talrijke belangrijke ontdekkingen gedaan en zijn ook vandaag de dag onmisbaar.

   
 5. Balans

  Balans

  Locatie stoeptegel met QR-code: Hoogstraat/Peperstraat

   
 6. Arm of Rijk: sieraden en uiterlijk vertoon

  Arm of Rijk: sieraden en uiterlijk vertoon

  Hoe herken je een koning en hoe een arme sloeber? We denken allemaal aan hetzelfde: een kroon, sieraden, zwaard en hermelijnen mantel tegenover versleten lompen. Veel archeologen zien het ook zo.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

BIAXiaal 31. Vlaardings verleden verkend. Archeobotanisch en malacologisch onderzoek aan monsters uit het centrum van Vlaardingen.

Opgraving locatie Fonotheek te Vlaardingen

Opgraving locatie Fonotheek te Vlaardingen, II

[Sitecatalogus]