Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Jacob Jansz. Cockwoning/ Churchillsingel (1965)

Vondsten opgraving Jacob Jansz. Cockwoning/ Churchillsingel (1965)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

In 1965 vond aan de Churchillsingel een opgraving plaats op de plek waar op historische kaarten een boerderij zichtbaar is. Dit boerderijcomplex, bekend onder de naam Jacob Jansz. Cockwoning, bestond mogelijk al in de middeleeuwen. Op het terrein werden twee boerderijen vrijgelegd. Het oudste gebouw was rond 1500 aangelegd op een terpje dat in het begin van de 15e eeuw was opgeworpen. Een lang leven was de boerderij niet beschoren, want in de tweede helft van de 16e eeuw werd het gebouw verwoest. Het perceel bleef daarna echter niet braak liggen. In de 17e eeuw stond er al een nieuwe boerderij. Hoewel er in 1965 geen middeleeuwse gebouwen gevonden zijn, bleven deze mogelijk wel onder de terp bewaard.

Foto's

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Holy op de Archeologische Monumentenkaart

  Holy op de Archeologische Monumentenkaart

  Het Centraal Monumentenarchief (CAM), dat beheerd wordt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE), bevat een overzicht van archeologisch waardevolle terreinen. Deze terreinen zijn weergegeven op de Archeologische Monumentenkaart (AMK). In Holy toont de kaart twaalf terreinen met een hoge archeologische waarde en één terrein met een zeer hoge archeologische waarde.

   
 2. Zool

  Zool

  Locatie stoeptegel met QR-code: Churchillsingel

   
 3. De Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek in Vlaardingen

  De Rotterdamse stadsarcheoloog Hoek in Vlaardingen

  In maart 2013 overleed oud-stadsarcheoloog van Rotterdam, de heer Hoek, op 88-jarige leeftijd. Hij was de eerste gemeentelijke archeoloog van Nederland. Zijn pionierswerk heeft niet alleen Rotterdam het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van de gemeentewerken Rotterdam (BOOR) opgeleverd, maar diende ook als voorbeeld voor veel andere gemeentes. Ook voor de gemeente Vlaardingen heeft Hoek veel betekend.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Opgravings- en vondstberichten in het kort

[Sitecatalogus]

[Archief Oudheidkamer Vlaardingen]