Direct naar navigatie

Vondsten opgraving Broekpolderweg, perceel F 613 (1958)

Vondsten opgraving Broekpolderweg, perceel F 613 (1958)
 1. Algemeen
 2. Kaart
 3. Verhalen
 4. Publicaties

Algemeen

Info

Een verkenning bij werkzaamheden op een terrein in de Broekpolder leidde in 1958 tot de ontdekking van een ijzertijdvindplaats op het veen. De Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek droeg het onderzoek van deze vindplaats na één week over aan de recent opgerichte archeologische werkgroep Helinium. Talrijke vrijwilligers legden de resten van een noordwest-zuidoost georiënteerde boerderij uit de vierde eeuw voor Christus vrij (midden-ijzertijd). Het gebouw, een woonstalhuis, was tussen de 25 en 30 m lang en 6 m breed. Het bleef onduidelijk of het een twee- of drieschepig gebouw betrof. Het vee stond gestald in het westelijke gedeelte van de boerderij. Dit bleek uit een meer dan 1 m dik pakket mest dat ter plaatse werd aangetroffen. In het stalgedeelte zijn twee haarden gevonden, die vermoedelijk gebruikt werden voor ambachtelijke werkzaamheden. De mensen woonden in het oostelijke deel van het gebouw, waar er twee ruimtes waren. Elke kamer was voorzien van een haard. Om brandgevaar te voorkomen legden de bewoners eerst een kleilaag aan op de rieten vloer of op een rij palen zoals te zien was bij de meest oostelijke haard. De onderzoekers vonden tijdens de opgraving veel scherven waarvan een groot percentage versierd was met vingertop- en nagelindrukken. Ook andere versieringsvormen kwamen voor, zoals lijn- en kamversieringen.

Foto's

Reacties

Kaart

Op de kaart wordt de locatie getoond waar het onderzoek plaatsvond.

Onderzoek

Hier vind je een overzicht van de verschillende onderzoeken die plaatsvonden op deze locatie.

Verhalen

Deze verhalen hebben betrekking op dit onderzoek.

 1. Archeologie in de Broekpolder

  Archeologie in de Broekpolder

  Vóór 1960 zijn er verschillende archeologische onderzoeken en waarnemingen uitgevoerd in de Broekpolder. Daarbij kwamen vindplaatsen uit de ijzertijd, Romeinse tijd en middeleeuwen aan het licht. De aard van deze vindplaatsen was heel divers: van een losse scherf in een schoongemaakte sloot tot een bijna intacte boerderijplattegrond uit de ijzertijd en aardewerk uit de middeleeuwen.

   
 2. De prehistorie in Zuid-Holland

  De prehistorie in Zuid-Holland

  Ongeveer 7.000 jaar geleden vormden de zee, de wind en de rivieren het landschap van de provincie Zuid-Holland. De mens zag al snel de potentie van het kust- en deltagebied en vestigde er zich om te jagen, vissen en voedsel te verzamelen.

   

Publicaties

Hieronder vind je een overzicht van publicaties over dit onderzoek.

Vondst en opgravingsberichten in het kort - Vlaardingen

Vondst en opgravingsberichten in het kort - Vlaardingen

The Iron Age in the Western Netherlands: Site Catalogue and Pottery Description Map

Nederzettingen uit de late IJzertijd in de Broekpolder (4e-2e eeuw voor Chr.)

Hoe oud is Vlaardingen eigenlijk? Deel 5. Een prehistorische randstad. Bewoning van 350 tot 175 voor Chr.